Lukijat

torstai 14. maaliskuuta 2019

Minimivaatevarasto

Suunnitelmat on hyvä käynnistää siitä, mitä vaatteita tarvitsen ihan minimissään. Pääkäyttötarkoituksia on kaksi: arki- ja työvaatteet täällä pikku tilallamme, sekä vähän paremmat vaatteet arkiedustukseen. Lisäksi tulen tarvitsemaan alusvaatteet. Uimapuku ja juhlavaatteet ovat listalla myös, mutta niiden suhteen saatan vielä joutua joustamaankin, toivottavasti en, mutta tarvittaessa koen tässä projektissa - aikaraamit huomioiden - juuri käyttövaatteet tärkeimmiksi.

Vaatevaraston vähimmäiskokoon vaikuttaa vahvasti pesutarve ja aivan erityisesti nyt kuluneen talven mittaan olen asiaa mielessäni pyöritellyt ja ehtinyt suorittaa yhden naisen ihmiskoettakin. Luonnonkuidut - aivan erityisesti villa - ovat tässä suhteessa paljon armollisempia keino- ja sekoitekuituihin nähden. Myös tuuletuksella ja pakastamisella voidaan usein korvata pesun tarve. Etenkin työvaatteiden suhteen pesuntarvetta voi kuitenkin tulla myös yllättäen. Tämä pitää myös ottaa huomioon vaatevarastoa suunniteltaessa, toisaalta pesutavoillakin on merkitystä, tahrat voi puhdistaa ja vaatteen pestä heti likaantumisen jälkeen. Nykyisin toimin näin vain harvoin.

Vaatevaraston suunnittelussa haluan huomioida myös omat mieltymykseni. Vaikka käytäntö sanelee paljon, haluan, että asuni silti ovat sellaisia joista pidän - omaa tyyliäni. Tämä vaatematka on tutkielmani helposti saatavien luonnontekstiilikuitujen soveltamisesta erityyppisissä vaatetustarpeissa. Otanta on hyvin pieni, vain yksi ihminen, mutta toivon sen tuottavan inspiraatiota ja ratkaisumalleja myös muille.



Kesäpuoli


Legginsit/joogapantsit

Kesäkaudelle katson tarvitsevani arkeen kahdet housut legginsien tapaan käytettäväksi - tosin aluksi yhdetkin saattavat riittää. Toiset legginsit voisivat olla villaa ja toiset jotain kasvikuitua.

Hame
Puolipitkä neulottu tai kudottu hame, yksi kappale riittää.

Pitkät housut
Tarvitsen työhousut. Tarvittaessa samoja housuja voidaan käyttää myös suojavaatteena. Housut voivat olla karkeampaakin materiaalia ja hiukan "krouvimmat". Kestävyys olisi näissä housuissa tärkeää.

Shortsit
Olisivat hyödylliset olla olemassa, mikäli vain ehdin tehdä. Shortsit voisivat olla kudotut tai neulotut, mutta joka tapauksessa kasvikuitua.

Toppi
Kesällä olisi ihanaa olla yksi neulottu tai virkattu toppi, vaikkei tämä välttämättömyys olekaan. Materiaalina jokin miellyttävä kasvikuitu, nokkonen, aivina (aivinapellava) tai liina (hamppu).

Lyhythihainen paita
Peruskesäpaita, tekniikka vapaa, kasvikuitua. Tarvitaan mielellään ainakin kaksi kappaletta.

Pitkähihainen paita
Mahdollisimman ohutta kudottua kangasta. Toimii sekä hiukan lämpimämpänä, että paahteessa varjostavana vaatteena. Materiaalina jokin miellyttävä kasvikuitu.

Villatakki
Vilukissan perusvaruste.

Ylävartalon suojavaate
Takki tai esiliina. Lisäksi toinen esiliina sisäkäyttöön.

Sadeviitta ja -lahkeet
Jos on aikaa, niin nämä voisi toteuttaa esimerkiksi mehiläisvahalla suojatulla ohuella kankaalla.

Siistit vaatteet
Esimerkiksi joogapantsit ja lyhythihainen mekko. Kaunis pitsineulevillatakki täydentäisi asun tarvittaessa.


Talvipuoli

Pitkähihainen paita
Kaksi ohutta, villasta tai angorasta neulottua pitkähihaista paitaa.

Villapaita
Paksumpi villapaita työkäyttöön, kenties vielä toinenkin yleisesti varalle.

Villatakki
Kesäkäyttöä varten tehty riittää.

Työliivi
Huovutettu työliivi pitää vartalon lämpimänä kovemmallakin pakkasella.

Välihousut/legginsit/joogapantsit

Ainakin yhdet villaiset. Kesäkauden housut voivat olla varalla.

Villainen alushame/puolipitkät välihousut
Lisälämpöä paukkupakkasten varalle. Neulottua villaa.

Villahame
Pitkähkö villahame kudottua kangasta, villaa. Tämä on tarpeellinen, mutta alkuun pärjää ilmankin, joten ei ensimmäisenä toteutuslistalla. Vaatii myös paljon kangasta.

Työhousut
Olisi hyvä olla villaa, mutta alkuun välttää kesäkauden suojahousutkin lämpimien välihousujen päällä.

Siistit vaatteet
Villaiset joogapantsit ja riittävän lämmin lyhyt- tai pitkähihainen mekko. Keskauden pitsineulevillatakki täydentää asun.

Takki
Talvikaudelle tarvitaan myös riittävän edustava villakangastakki siistimpään käyttöön.


Alusvaatteet, sukat ja asusteet


Alushousut
Tarvitaan vähintään kolmet. Aion tehdä erilaisia materiaalikokeiluja.

Rintaliivit tms.
Onneksi ei ole paljon tarvetta. Jotkut varmaan kuitenkin teen, kiinnostaa jo ihan koulutuksen puolesta (vaatetusalan artesaani).

Sukat
Tarvitsen vuoden aikana useat villaiset sukat. En ole aivan varma kulutuskestävyydestä, mutta vahvikeaineena tulee toimimaan ahvenanmaanlampaan päällikarva tai pellavakuitu. Samaan aikaan pitäisi käyttökunnossa olla ainakin kahdet paksut villasukat ja yhdet, tai mielellään kahdet, ohuemmat, jotka tarvittaessa mahtuvat kenkiin tai paksumpienvillasukkien alle. Myös kasvikuitukokeiluja voisi tehdä, jos on aikaa.

Lapaset, kintaat
Lapasia tarvitaan kolmet. Yhdet siistimmät, yhdet työkäyttöön ja yhdet varalle. Lisäksi tarvitaan ainakin yhdet kintaat kovempua pakkaskelejä varten. Ne voisivat olla huovutettua neulosta ja sen verran väljät, että tavalliset lapaset mahtuvat alle.

Päähineet
Kesäkaudella tarvitaan jotain suojaa auringolta, lipallinen  tai lierillinen malli olisi paras. Materiaali jotain kasvikuitua. Talvikaudella tarvitaan kaksi hyvää myssyä, toinen siistimpi ja toinen kotikäyttöön.

Huivit
Talvikaudelle tarvitaan vähintään kaksi villahuivia: siistimpään ja koti- ja työkäyttöön tilalla. Lisäksi yksi hartiahuivi/shaali, villaa. Tälle voi olla käyttöä ympäri vuoden.

Uima-asu
Bikinit. Kokeilen ainakin koirankarvan toimivuutta.


Juhlavaatteet

Mekko
Pitsimekko, hienoa villaa, angoraa tai nokkoskuita. Toteutetaan neulomalla tai virkkaamalla. Vaihtoehtoisesti osa mekosta voisi olla kangastakin ja vain osa pitsiä.

Housut
Hienot pitsilegginsit/joogapantsit/kudotut nokkoskuituhousut saattaisivat toimia.

2 kommenttia:

  1. Oletko harkinnut talvivaatetukseen turkista. Kani kasvaa nopeasti, sen turkki on erittäin lämmin ja talja on helppo muokata. Toimisi paukkupakkasten rukkasina sekä pipona, shaalina sekä takin huppua reunustamaan ja pitämään tuulen loitolla kasvoista.

    VastaaPoista
  2. Olen harkinnut; turkis on kuitenkin toistaiseksi jätetty pois sen työläyden vuoksi, vaikka erinomainen materiaali onkin ja periaatteena on, että teuraasta hyödynnetään ihan kaikki mikä voidaan. Lampaantaljoihin meillä on jo nytkin mahdollisuus ja muokkausta käsinkin olen jo kokeillut. Ja juuri siksi jätänkin sen nyt suosiolla tämän kokeilun ulkopuolelle. 😏 Tämä nykyinen versio pohjautuu tämän talvikauden kokeiluihin. En käyttänyt toppavaatteita kertaakaan ja ainoana talvitakkina oli siisti villakangastakki. Kotosalla riittivät villapaidat ja tikkiliivi yläosassa.

    VastaaPoista