Lukijat

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Hienostelemattomia vaatteita

KÄYTTÖVAATTEET ovat kaiken kaikkiaan ne tärkeimmät. Ja koska aikaa on rajallisesti, ei ole ainakaan vielä kovasti aikaa hifistelyyn. Toivon pääseväni siihen joskus myöhemmin, mutta toistaiseksi on parempi keskittyä olennaiseen. 
Lisäksi materiaalit, joita näihin ensimmäisiin käyttövaatteisiini olen valinnut eivät ole ensiluokkaisia. Se olisikin tuhlausta, sillä parhaat materiaalit säästetään tietystikin parempiin vaatteisiin. Ja periaatteella, ettei mitään käyttökelpoista heitetä hukkaan, ne hiukan huonommat villat, pellavat ja muut käytetään siis sinne, minne ne kelpaavat.


Pitkähihainen paita villasta


IDEA

Ensimmäinen valmistuva vaatteeni projektissa on kerraston yläosa, eli pitkähihainen paita. Monikäyttöisyys kun on aivan pienen vaatevaraston ytimessä.

Kyseinen vaatekappale on tällaiselle vilukissalle erittäin tärkeä, mutta myös helpohko neuloa, sillä arkipaidan ei tarvitse olla mitenkään erityisen hieno, vaan voin käyttää siihen sitä hiukan huonompaakin lankaa, jota minulla juuri nyt sattuu olemaan. Neuleeksi sopii parhaiten yksinkertainen sileä neule, eikä värjäyksiä tarvita, sillä värjäämätön lanka on pehmeämpääkin ihoa vasten. Lanka saa olla ohutta, mutta erityisen ohutta sen ei tarvitse olla.

Malliksi valitsen tässä projeltin alussa aivan peruspaidan. Helmaan ei tule resoria, vaan käänne, mutta hihansuihin tulee melko leveä resori, millä pyritään säilyttämään resorin napakkuus myös vaatteen vanhetessa. Paita neulotaan pääosin suljettuna neuleena, vain kädenteiden alaosat ommellaan myöhemmin saumaksi. Paidan yläosa ommellaan siis niin ikään suljettuna neuleena raglanhihatyyppiä mukaellen. Pääntiestä tulee melko pieni, jotta vaatteen lämmittävyys ei kärsisi. Myös helma neulotaan melko pitkälle alas.

Ajattelin kokeilla ohjeen laatimista ilman lisättyjä väljyyksiä. Poikkeuksena vyötärö, jolle suunnittelin jättää "mukavuusvaraa", jottei tuhdimpikaan syöminen alkaisi liikaa kiristää vaatetta.

Langaksi valitsin valkoisen villalangan (lankaluku n. 230). Väri- mallivalinta sekä päätös yksinkertaisesta sileästä neuleesta ei ole itselleni tyypillistä, mutta haluan silti testata tätä peruspaitaa juuri näin yksinkertaisena. Joka tapauksessa, paidan voi tarvittaessa värjätä valmiinakin.

Neuleohjeen laatiminen on hauskaa ja tässä haasteena on saumattomuus. Toisaalta helpotusta tuo mallin ja toteutustavan yksinkertaisuus sekä se, että kehon omat mitat käyvät sellaisinaan, eikä tarvitse lisäillä väljyyksiä.
Laadin ohjetta neulomisen edistyessä ja toivon saavani kehrättyä jatkossakin saman vahvuista lankaa, jotta voisin hyödyntää jo valmiiksi laskettuja suunnitelmia.


TOTEUTUMINEN

Paidasta on nyt neulottu yhtenä kappaleena toteutettu miehusta sekä molemmat hihat siihen pisteeseen, missä kaikki osat yhdistetään yhtenäiseksi suljetuksi neuleeksi.

... Juttua täydennetään myöhemmin...


2 kommenttia:

 1. Millainen paidasta tuli? Onko seuraava vaate jo tuloillaan tai valmiina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paita odottaa työkorissa kaulusta ja viimeistelyä vaille valmiina. Nyt olen neulonut housuja, jotka ovat edistyneetkin jo polven alapuolelle. Kiireiset tilatyöt ovat vieneet tässä hetken aikaani, mutta toivottavasti ehdin tehdä kunnon vaatepäivityksen vielä tällä viikolla!

   Ja pahoittelen hidasta vastaamista, pidin välillä taukoa netin käytöstä. Teki kyllä hyvää, mutta pääsikin venahtamaan melko pitkäksi.

   Poista