Lukijat

tiistai 28. toukokuuta 2019

Lanka taipuu kankaaksi, neuleeksi ja pitsiksi


Kangaspuilla loimi- ja kudelangoista kudotaan kangasta. Ensin kangaspuihin luodaan loimilangoista loimi, minkä jälkeen kudonta alkaa. Kudonnassa kudelangat pujotellaan loimilankojen väliin, yleensä tavalla, joka määritellään kankaan rakennusvaiheeseen (loimen luonti) kuuluvassa niisinnässä. Loimilankoja nostetaan suunnitellusti niisivarsien avulla polkusia jaloin painamalla, jolloin sukkulaan kierretty kudelanka voidaan sujauttaa loimilankojen välistä.


 käsityö 
Niisintää.  
Katja Hynninen, Karkelo (www.karkelo.com)

 räsymatto

Opiskelija kutomassa tasaraitamattoa.
Kuva: Katja Hynninen, Karkelo (www.karkelo.com)




kansallispukukankaita 

Käsin kudottuja kansallispukukankaita. 
Katja Hynninen, Karkelo (www.karkelo.com)




Puikoilla tai neulekoneilla neulotaan. Siinä yhdestä langasta luodaan alkusilmukan jälkeen ensin tarpeellinen määrä silmukoita lisää kerrokselle, minkä jälkeen näihin linkittyen neulotaan seuraava kerros. Työssä voidaan käyttää myös useampia lankoja, esimerkiksi värien ja kuvioiden tuomiseksi neuletyöhön. Myös silmukka- ja neuletyyppejä on useita. Neulekoneessa aloitussilmukkaa ei käytetä.
     Syntyvää tuotetta kutsutaan neuleeksi tai neulokseksi riippuen siitä, neulotaanko kappaleeksi vai suoraa, kangasmaista materiaalia, josta voidaan saksilla leikkaamalla saada kappaleita. Kappaleella tarkoitetaan joko kokonaista vaatekappaletta tai vaatteen osaa, jotka liitetään ompelemalla yhteen vaatteeksi. Kotikäytössä neulotaan yleensä neulepuikoilla, mutta myös pienillä neulekoneilla. Näillä tehdään kokonaisia kappaleita. Neulos onkin lähinnä teollisen massatuotannon myötä syntynyt termi.


Pitsiä voidaan tehdä hyvin monella tavoin, esimerkiksi, virkata, neuloa ja nyplätä. Kankaisiinkin voidaan revinnäistekniikalla luoda pitsimäisiä yksityiskohtia.

Virkkaaminen tehdään hiukan neulepuikon näköisellä, mutta koukkupäisellä työvälineellä, virkkuukoukulla. Myös virkkaamisessa luodaan silmukoita. Koukkuamiskoukku on virkkuukoukun tapainen, mutta pidempi työväline. Koukkuaminen muistuttaa sekä virkkaamista, että neulomista.

Neulakinnastekniikka on hyvin vanha, mutta uudelleen elvytetty työtapa. Sitä on käytetty erityisesti juuri kintaiden valmistuksessa.


Ompelu on tapa käyttää lankaa kappaleiden liittämiseksi toisiinsa. Lisäksi reunat voidaan huolitella ompeleella ja tekstiileiden koristeluun voidaan käyttää erilaisia koristeompeleita, vanhalta termiltään koruompelua.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti