Lukijat

torstai 3. lokakuuta 2019

Neuleohjeen laadinta

Neuvoja omien ohjeiden suunnitteluun

Tähänastisen elämäni aikana olen tehnyt lähes kaikki neuleohjeeni itse. Teini-ikäisenä neulottu ensimäinen yksinkertainen palmikkoneulepaita syntyi täysin mutu-tuntumalla ja väitänkin, että jos vaatteita on koskaan vaikkapa kaavoista tehnyt on syntynyt riittävän hyvä käsitys muotojen ideasta, jotta omien ohjeiden laadinta on mahdollista. Lisäksi toimivia neuleohjeita voi laatia myös paljon yksinkertaisemmin ratkaisuin kuin kankaisia vaatteita, eivätkä pienet virheet haittaa, sillä:

Neulerakenne antaa paljon anteeksi. Se venyy ja joustaa, mukautuu.

Eli suosittelen kaikille rohkeaa mieltä omien ohjeidensa laadintaan. Virheitä ei kannata pelätä – usein niitä eivät muut edes huomaa, ja toisaalta – aina voi purkaa ja kokeilla uudestaan. Se ehkä turhauttaa, mutta lopulta kuitenkin maksaa vaivan!

Liitän tähän hiukan neuvoja, joiden toivon auttavan omien ohjeiden laadinnassa. Koska aihe on iso, täydennän tekstiä vielä myöhemmin. Tarvittaessa kysy lisää kommenteissa - vastaan parhaani mukaan.


Suunnittelu ja ohjeen laadinta

Neuleohjeen suunnittelun pohjana on kolme tekijää:

  1. Haluttu malli
  2. Vartalon mitat
  3. Lanka, puikot, ja käsiala – eli yhteenvetona: neuleen tiheys

Malli
Pohditaan ensin mallia. Otetaan esimerkiksi paita/pusero. 
On tärkeää etukäteen päättää, mitä vaatteelta haluaa ja millainen malli täyttäisi nämä odotukset. Muiden ulkonäköön vaikuttavien seikkojen tulee sopeutua vaatteen käyttötarkoitukseen.
Kun idea on selvillä, puseron kuvia voi piirrellä paperille suunnittelun selkeyttämiseksi sekä muistin tueksi myöhempiä ajankohtia varten. Omat suunnitelmat kannattaa myös tallentaa vaikkapa tulevien projektien pohjaksi.


Esimerkkejä erilaisista, yksinkertaisista paitamalleista. Kuvissa kuvattu pääntie edessä - takana pääntie on yleensä korkeammalla.




Vartalon mitat

Vartalon mitat selviävät mittaamalla. Parhaiten mitat saat avustajan kanssa, mutta neuleohjetta varten voi riittää omakin mittaaminen, jos onnistuu samalla seisomaan riittävän suorana.
Mitat otetaan alusvaatteet päällä, olalle menevien korkeusmittojen ottamista saattaa helpottaa hyvin paikallaan pysyvä vaate, jossa on normaali olkasauma.
Mittausta varten vyötärölle on kätevää kiinnittää kankaasta ommeltu kaistale, jossa on selkeä keskikohta. Vyötärö on naisilla vartalon kapein kohta rintojen ja lantion välissä.
Mittanauha saa olla mittauksessa napakasti, mutta ei kiristää.


Mittojen selitykset:
1) RY = rinnna ympärys
2) VY = vyötärön ympärys
3) LY = lantion ympärys
4) lantion korkeus
5) rinnan korkeus vyötäröltä
6) vyötärön korkeus olalta
7) kaulan ympärys
8) KY = käsivarrenympärys
9) RaY = ranteen ympärys
10) kädentien korkeus
11) reiden ympärys
12) polven ympärys
13) nilkan ympärys
14) haaran korkeus vyötäröltä
15) korkeus haarasta nilkkaan (tai korkeus vyötäröltä nilkkaan)
16) käsivarren pituus PUUTTUU KUVASTA! Korjattu kuva tulossa myöhemmin!

 
Langan vahvuus
Lanka vaikuttaa neuleohjeeseen erityisesti paksuudellansa. Valmiissa langoissa luku ilmoitetaan tavallisesti lankalukuna (X m/100 g) tai tex-lukuna, mutta luku ei ole täysin vertailukelpoinen eri materiaalien kesken. Erityisesti a) villa ja muut eläinkuidut, b) kasvikuidut sekä c) keinokuidut ovat keskenään eripainoisia ja vertailua vaikeuttaa erityisesti eri kuitutyyppien sekoittaminen keskenään.
Sen sijaan vyötteessä oleva esimerkki neuletiheydestä tietyillä puikoilla neulottaessa on jo käyttökelpoisempi myös eri lankatyyppien vertailussa.
... Langan paksuutta voi summittaisesti ja silmämääräisesti arvioida myös vetämällä lankaa kireälle ja vertaamalla sitä toiseen. ...
Omaa ohjettaan miettiessä siihen (esimerkkineuletiheyteen) ei kuitenkaan kannata juuttua, sillä haluat omaan työhösi mahdollisesti lankavyyhdin esimerkkiä tiivimpää tai löysempää neuletta. Myös oma neulekäsiala vaikuttaa. Jonkin verran kokenut neuloja osaakin jo tuntumalla vaihtaa työhönsä pienemmät tai suuremmat puikot, kuin ohjeessa mainitaan sekä korjatakseen käsialaeroja tai haluttua neuletiehyttä.
Suurempia puikkoja käyttämällä kompensoidaan tiukkaa ja pienempiä puikkoja käyttämällä löysää käsialaa.

Puikkojen valinta
Tämä onkin kiintoisaa, sillä puikkojen koolla suhteessa langan vahvuuteen määritellään hyvin paljon ja vaikka puikkokoko pitääkin päättää ennen koetilkun neulontaa, voi jälkeenmainittu vaikuttaa vielä puikkokoon muuttamiseen, jolloin pitää tietysti neuloa myös uusi tilkku. Siksi tulosta kannattaa tarkkailla kriittisesti jo koetilkun alusta alkaen ja vaihtaa tarvittaessa. Jo kymmenenkin riviä neulottuaan alkaa saada käsitystä siitä, millainen lopputulos onkaan syntymässä.
Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että puikko on aina lankaa paksumpi.

Lankaluku ja neuletiheys
Mikäli haluaa työssään käyttää itse kehräämäänsä lankaa on itse selvitettävä langan lankaluku ja/tai neuletiheys. Periaatteessa voi pärjätä pelkän koetilkun neulonnasta saatavan neuletiheyden laskemisen kanssa, mutta suosittelen kyllä lankaluvun laskennan opettelua. Se on aika yksinkertaista ja lisäksi helpottaa ja nopeuttaa ohjeiden laadintaa jos niitä laatiikin enemmän. Silloin voi käyttää vaikka valmiita, ylöskirjattuja koetilkkutuloksiaan aina, kun langan vahvuus on kuta kuinkin sama. Koetilkkujen neulonta vie nimittän huomattavasti enemmän aikaa kuin yksinkertainen lankaluvun laskenta.

Ohje lakaluvun laskemiseksi

Ohje koetilkun tekemiseksi ja neuletiheyden laskemiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti